Om Wheaten

Irish Soft Coated Wheaten Terrier Wheaten är en sportig hund från Irland, där den i århundranden användes som allround hund på gårdarna. Man talade om en högbent terrier med vågig mjuk vetefärgad päls. Den sägs vara mycket nära släkt med Irländsk terrier och Kerry Blue terrier.

Många irländska bönder höll sig med en Irish SoftCoated Wheaten Terrier, oftast kallad Wheaten. Den vaktade hem och familj, vallade kor och får, höll rent från råttor och möss samt fungerad som jaktkamrat både på land och i vatten. Kraven på en sådan hund var stora vilket gav till resultat en sund, frisk och lättfödd hund. De bästa och duktigaste hundarna användes i avel utan den pappersexercis som vi har i dag. Rasen var nära att dö ut då en herre vid namn Dr Pierse började intressera sig för rasen och fick den godkänd av Irländska Kennelklubben 1937. Det skulle dröja till 1943 innan rasen också blev godkänd i närliggande Engelska Kennelklubben.

Rasen finns idag i ett flertal länder. Störst har den blivit i USA. Till Sverige kom den första (kända) importen 1965 genom Greta Niska. Det var också hon som kom att bli uppfödare till landets första kull whetenvalpar. Rasens popularitet har ökat i raketfart och idag finner man rasen på listan över de 20 mest populära hundraserna i Sverige!

Wheaten terriern är en medelstor och kompakt hund. Den är frisk och sund, modig lekfull, har energi och vitalitet utan gränser, är nyfiken och vill alltid vara med ”där det händer”. Den är omskriven som en mycket intelligent hund, mjuk, vänlig, trogen till sin ägare. Men… det är också en hund med stort självförtroende och egen vilja. Den försvarar gärna och missar sällan en provokation till gräl, även om den inte är ute efter att starat grälet.

En Irish SoftCoated Wheaten Terrier är just en TERRIER. För att få Wheaten terriern till den underbara hund den kan bli måste man som ägare besitta egenskapen ett redna från början kunna visa ”vem som är herre i huset”. Vänligt men bestämt. 

Wheaten terriern älskar aktivitet och passar utmärkt att utveckla inom de flesta arbetsområden. Det finns idag ett stigande antal hundar som tävlar framgångsrikt inom Svenska Brukshundklubben s verksamhet. Inom rasen finns också utbildade jakthundar, om än inte så många i vårt land. 

Rasen har fått sitt namn av den silkiga, mjuka pälsen. Wheaten teriern skall ha fått sin mogna päls senast vid 2½ års ålder. Dessförinnan genomgår pälsen en ständig utveckling från valpstadiets ibland sträva, ibland ulliga päls till den vuxna hundens skimrande silver till guld.

Pälsvården ställer särskilda krav på sig som ägare. Pälsen skall kammas helt igenom ner till botten minst 1-2 gånger per vecka annars tovar den lätt ihop sig till en filtliknande massa. Dessutom ökar risken för hud- och öronlidande hos hunden. 

Klippning är tillåten och är idag snarare regel än undantag. För att hålla en prydlig vardagsfrisyr bör hunden klippas 3-4 gånger per år. Man kan lämna hunden helt naturell, men i utställningsringen är hunden alltid klippt med terriertypen som måttstock.